Något som är viktigt både i villor och i hyres- eller bostadsrätter är att se över och byta hemmets stammar vilket innebär att man byter tappvatten- och avloppsledningar i ett hus med flera våningar. Vanligt är även att man i samma veva både renoverar kök och badrum, och i vissa fall brukar man dessutom passa på att kombinera stambytet med en uppdatering av hemmets el- och telenät – men detta är inte något som en lekman kan göra själv, utan det är viktigt att man anlitar ett proffs.
Idag är det vanligt att man byter stammar i hus som är byggda mellan åren 1940-75 eftersom att vattenrören med åren försämras och helt enkelt måste bytas ut. Utan ett stambyte är det vanligt att man exempelvis drabbas av återkommande vattenskador och har en hög energi- och vattenförbrukning, vilket minskas i och med ett byte av rören. Till exempel skriver TV4 att man även ökar funktionen för tillvatten och avlopp i byggnaden i och med bytet likväl att man ofta höjer bostadens standar eftersom att man ofta även renoverar kök och badrum i samband med bytet. Ett annat plus i kanten är även att man kan bli av med gammal unken avloppsdoft i och med stambytet vilken kan förekomma i hus med äldre stammar. Något som alla kanske inte tycker är så positivt med stambyte är dock att man i samband med bytet ofta även höjer bostadens avgift, framförallt i hyresgästföreningar. I en artikel från Sveriges radio skriver man just om detta då en hyresrättsförening är i fullfärd med bytet vilket gör att alla boende efter hyreshöjningen kanske inte har möjlighet att bo kvar – vilket är en vanlig konsekvens eftersom att stambytet kan kosta en hel del då man byter ut ett helt lägenhetshus stammar.
Måste man byta stammarna?
I hus byggda efter 1975 är stammarna inte i lika akut behov av byte som det är i bostäder byggda innan nämnda årtal. Men något som man ska hålla i minnet är att stammarna kommer behöva bytas förr eller senare eftersom att en bostads stammar faktiskt har en begränsad livslängd. Dock kan man öka stammarnas hållbarhet genom att spola dem med jämna mellanrum och det gör man enklast genom att kontakta en rörmokare. Rörmokare i Stockholm brukar exempelvis både erbjuda vanliga rörmokartjänster såsom rensning av avlopp och hjälp vid ombyggnationer plus olika typer av tjänster inom just VVS-området – så om man är osäker på om ens egen bostad är i behov av ett stambyte eller bara underhållning av stammarna är ett samtal till sin lokala rörmokare att rekommenderas.
Hur vet man om man behöver stambyta huset?
Ett tydligt tecken på att ett hus är i behov av stambyte är när rören krånglar med exempelvis vattentrycket och att ens energi- och vattenförbrukning är ovanligt hög. Likaså kan ett tecken vara att man ofta får stopp i avloppen eftersom att avlagringar i rören täpper igen vattenflödet – och ibland räcker det med en spolning av stammarna och ibland måste de bytas ut helt. Men det lättaste sättet att veta vilken åtgärd som krävs är att kontakta en rörmokare och en sak att hålla i minnet är att kostnaden för ett renodlat stambyte är avdragsgillt eftersom att det täcks av ROT-avdraget (Källa).